Φοροδιαφυγή: «Καρότο» και «μαστίγιο» για αύξηση της συμμόρφωσης

«Talk of the town» γίνονται και αυτό το καλοκαίρι οι φορολογικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ στη Μύκονο, καθότι εντυπωσιακοί σε ευρήματα – αλλά και σε ευρηματικότητα των εφοριακών που ανεβάζουν το γόητρο της υπηρεσίας. Τα ποσά στη Μύκονο «ζαλίζουν» (1.000 ευρώ «μαύρα» για ένα βράδυ, 250 ή 500 ευρώ είσοδο σε πάρτυ, 800 ευρώ για καλαμαράκια κλπ) αλλά αυτή είναι μόνον η επιφάνεια του παγόβουνου της τεράστιας φοροδιαφυγής από μικρομεσαίους που δεν τα φέρνουν βόλτα, λόγω υπερφορολόγησης.

Και στην πρώτη συνέντευξή του στα διεθνή μέσα (Financial Times) o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε σαν απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση των φόρων, προααναγγέλλοντας το νομοσχέδιο για τη μείωση στις επιχειρήσεις τον επόμενο μήνα.

Και ενώ μοιάζει να απευθύνεται στους ξένους επενδυτές για να φέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα, κυρίως «κλείνει το μάτι» στους Έλληνες επιχειρηματίες. Στην πλατεία Συντάγματος διαπιστώνουν με ανησυχία ότι από τους φορολογικούς ελέγχους, εκτός από όσους «κονομάνε χοντρά» φοροδιαφεύγοντας –όχι μόνον στη Μύκονο αλλά και οπουδήποτε αλλού- ο μεγάλος όγκος των παραβάσεων σε όλη την Ελλάδα αφορά μικρομεσαίους που επιδίδονται σε φοροδιαφυγή επιβίωσης λόγω της υπερφορολόγησης.

Παρά τις «κτυπητές» περιπτώσεις που «βγάζουν μάτι», μόλις το 1/20 των ελέγχων που γίνονται πανελλαδικά σε τουριστικές περιοχές (λόγω σεζόν) αφορά στη Μύκονο. Σε μια ντουζίνα άλλες περιοχές όμως, τα ποσοστά παραβατικότητος είναι πολύ υψηλότερα!

Μάχη «σώμα με σώμα»

Το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης -με εξαίρεση ίσως την Κρήτη όπου 7 στους 10 ελεγχόμενους εμφανίζονται νομοταγείς- είναι και ότι:

1. Οι εφοριακοί ελεγκτές δίνουν πλέον μάχες «σώμα με σώμα», αλλά όχι μόνο όμως με μεγαλοφοροφυγάδες στη Μύκονο (εμφανιζόμενοι πχ σαν «λεφτάδες» ισπανοί τουρίστες για να ανακαλύψουν αδήλωτες βίλες ή ερχόμενοι αντιμέτωποι με «φουσκωτούς» και δικηγόρους υπότροπων σε φοροδιαφυγή ιδιοκτητών μπαρ). Οι επιθέσεις κατά εφοριακών σε Βόλο και Κρήτη έγιναν σε… πιτσαρία και από νταλικιέρη έξω από καντίνα επαρχιακής οδού.

2. Είτε εκδίδουν αποδείξεις είτε όχι, και πάλι η μεγάλη μάζα των ελεγχομένων χρωστά χιλιάδες ευρώ για ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισοφορές. Στη Μαγνησία για παράδειγμα, όπου πιάστηκε (υπότροπος) ιδιοκτήτρια πιτσαρίας να μην εκδίδει αποδείξεις, μετρημένοι είναι οι καταστηματάρχες της περιοχής –σύμφωνα και με μαρτυρίες των ιδίων- που έχουν πληρώσει και δεν χρωστούν κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην εφορία.

Με μείωση των φορολογικών συντελεστών, μειώνονται στο εξής οι επιβαρύνσεις, τα απλήρωτα χρέη και η αξία της φοροδιαφυγής. Αλλά όπως όλα δείχνουν, για ενίσχυση της φορολογικής (αυτο-) συμμόρφωσης δεν αρκεί το «καρότο», αλλά απαιτούνται …«μαστίγιο» και χρόνος για να εμπεδωθεί μια άλλη σχέση εμπιστοσύνης της αγοράς με το κράτος.

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας