Χουλιαράκης: Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων

Χουλιαράκης: Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων

«Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων» ανέφερε ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης υπενθυμίζοντας όσα νωρίτερα επιχείρησε να διαγράψει ο κ. Αλέξης Τσίπρας για την δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, είπε ότι η επιτυχία της κυβέρνησης αφορά την ανάκτηση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών της χώρας που θα επιτρέψουν λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 υποστήριξε επίσης ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αποτελούν «λελογισμένα βήματα» ενώ για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ είπε «όταν υπόσχονται τέτοια μέτρα πρέπει ο λαός να ρωτά από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Η δική μας επιλογή είναι ένας δύσκολος δρόμος μεταξύ δημοσιονομικής και επέκτασης με μέτρα για την κοινωνική συνοχή».

«Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων. Δεν το θέλαμε προσαρμοστήκαμε» είπε αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός για να προσθέσει «Η άλλη επιλογή ήταν άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες για τα νοικοκυριά με μικρές καταθέσεις και μισθωτούς. Αυτό ήταν το πραγματικό δίλημμα στο οποίο η κυβέρνηση απάντησε και επέλεξε τον δύσκολο δρόμο που έχει το πολιτικό κόστος της προσαρμογής. Αν το κριτήριο είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας δηλαδή η διαχείριση των δημοσιονομικών τότε η τριετία κρίνεται επιτυχής. Πρώτα από όλα γιατί εκμηδενίστηκαν ακραίοι κίνδυνοι που ταλάνισαν την οικονομία από το 2010 – 2015 και μιλώ για το Grexit. Ήρθε η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2017 σταθεροποιήθηκαν οι προσδοκίες και αποκλιμακώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιτυχία της ανάκτησης της δημοσιονομικής αξιοπιστίας «επιτρέπει να καταθέσουμε έναν προϋπολογισμό που ενσωματώνει την λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση. Αναγνωρίζοντας ότι η φορολογία των τελευταίων 8 ετών ήταν υψηλή ο προϋπολογισμός αλλάζει σταδιακά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής μειώνοντας εισφορές και φόρους επιχειρήσεων και μερισμάτων ως πρώτο βήμα μιας μεσοπρόθεσμης πολιτικής με βάθος το 2022. Το 50% της επέκτασης τον αναλαμβάνει η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών».

Επιχειρώντας δε να δείξει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικότερο από αυτό της ΝΔ όπως το παρουσίασε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ εκτίμησε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που ανέπτυξε η αξιωματική αντιπολίτευση ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για προσχηματικούς μποναμάδες καθώς η κυβέρνηση «παίρνει δέκα από τις τσέπες των πολιτών μέσω φόρων και εισφορών και επιστρέφει ένα». Ο ίδιος κάλεσε την πλειοψηφία να μειώσει τους πανηγυρισμούς την στιγμή που πραγματοποιούνται 5 εκατ. κατασχέσεις ενώ για την ομιλία Τσίπρα σχολίασε «να του αφιερώσω το τραγούδι του Στράτου Διονυσίου: «μας υποχρέωσες μα δεν μας είπες τελικά πόσα μας χρέωσες»

The post Χουλιαράκης: Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων appeared first on Aftodioikisi.gr.


Ρεπορτάζ : Aftodioikisi Publisher Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας