Thomas Cook: Ξενοδοχείο στην Τυνησία κράτησε «oμήρους» Βρετανούς τουρίστες

Μια τραγική εμπειρία έζησαν το Σάββατο πελάτες της Thomas Cook σε ξενοδοχείο της Τυνησίας, όταν οι υπεύθυνοι του καταλύματος τους εμπόδισαν να επβιβαστούν σε λεωφορεία για το αεροδρόμιο και δια της βίας οπλισμένοι άνδρες τους οδήγησαν πίσω στα δωμάτιά τους. Οι επικεφαλής του ξενοδοχείου ζήτησαν από τους πελάτες να τους καταβάλουν κάποιες χιλιάδες λίρες για να τους αφήσουν να φύγουν, αφού, όπως ισχυρίστηκαν, η εταιρεία τους χρωστά χρήματα.

Το συμβάν εξελίχθηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο λίγο έξω από την Τύνιδα και, σύμφωνα με μαρτυρίες πελατών στον βρετανικό Τύπο, αρκετοί από αυτούς αρνήθηκαν να καταβάλλουν τα χρήματα, λέγοντας πως ήδη έχουν πληρώσει την εταιρεία. Σήμερα η Thomas Cook, όπως ανακοίνωσε, επέστρεψε τα χρήματα στους πελάτες και μελετά σχέδιο μεταφοράς τους σε άλλο κατάλυμα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα φροντίσει για τον επαναπατρισμό των πελατών της Thomas Cook

Την διαβεβαίωση πως κανένας Βρετανός τουρίστας δεν θα ξεμείνει στο εξωτερικό, αν η Thomas Cook χρεοκοπήσει, έδωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στην εκπομπή του δημοσιογράφου Άντριου Μαρ, «Andrew Marr Show» στο BBC. Όμως, παράλληλα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εκπονήσει σχέδιο διάσωσης για τον πρώην κολοσσό του τουρισμού, που «φλερτάρει» με την οικονομική κατάρρευση από το 2011.

«Οι υπουργοί δεν επεμβαίνουν συστηματικά όταν οι επιχειρήσεις καταρρέουν, εκτός αν υπάρχει ένα “καλό στρατηγικής σημασίας εθνικό συμφέρον”», δήλωσε ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις. Ο ίδιος, υποστήριξε πως δεν θα ήθελε να υπονομεύσει τις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την στιγμή για την διάσωση του αρχαιότερου τουριστικού γραφείου στη Βρετανία με τον μεγαλύτερο μέτοχο της Thomas Cook – την κινεζικών συμφερόντων εταιρεία Fosun – και τους δανειστές του πρώην ταξιδιωτικού κολοσσού.

Τις τελευταίες μέρες η Thomas Cook βρίσκεται σε συζητήσεις με τους μετόχους της και τους δανειστές σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί από την χρεοκοπία ενώ οι υπεύθυνοι της εταιρείας καθησυχάζουν στο Twitter όσους πελάτες εκφράζουν ανησυχία, διαβεβαιώνοντας πως «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη η Thomas Cook θα παρέχει ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά στους πελάτες της».

Καθώς οι οικονομικές δυσκολίες της Thomas Cook αυξάνονταν επικίνδυνα από το περασμένο έτος, τον Αύγουστο συμφωνήθηκε ένα σχέδιο διάσωσης με τον μεγαλύτερο μέτοχο την Fosun, σύμφωνα με το οποίο η κινεζικών συμφερόντων εταιρεία θα έκανε στην «πνέουσα τα λοίσθια» Thomas Cook μια «ένεση ρευστού» με το ποσόν των 900 εκατομμυρίων λιρών. Με βάση το παραπάνω σχέδιο η Fosun θα διατηρεί πλέον το 75% επί των μετοχών του βραχίονα ταξιδιών και καταλυμάτων και έως το 25% της αεροπορικής εταιρείας, η οποία αποτελεί μέρος του ομίλου Thomas Cook.

Όμως, το σχέδιο αυτό οδηγείται σε κατάρρευση αφού η δανείστρια τράπεζα Royal Bank of Scotland απαίτησε επιπλέον 200 εκατ. λίρες για την διάσωση της εταιρείας. Αν η εταιρεία καταρρεύσει, εκφράζονται φόβοι πως 150.000 Βρετανοί τουρίστες θα μείνουν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό. Την Κυριακή η εταιρεία διαβεβαίωσε τους πελάτες της πως οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά. Επίσης, η Thomas Cook υπενθύμισε στους πελάτες της μέσω των social media πως σε κάθε περίπτωση η επιστροφή τους στη Βρετανία είναι εξασφαλισμένη μέσω της «προστασίας Atol», ενός οργανισμού στην χώρα που έχει δημιουργηθεί για την προστασία πελατών που έχουν επιλέξει «διακοπές πακέτο» (package holiday) με τουριστικά γραφεία τα οποία έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως, αν και η χρεοκοπία μιας εταιρείας είναι ιδιωτική υπόθεση, η κυβέρνηση και η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας